Odp: Touhou - Jak to się zaczęło?
Odpowiedź #44 –
Mój pierwszy kontakt z Touhou nastąpił w sierpniu 2009 roku na konwencie Piernicon 5 .
Wtedy krążąc po korytarzach conplace zauważyłem przez otwarte drzwi jak SeNe ma na laptopie " jakieś fajne fraktale " ( dokładnie taka myśl pierwsza przeszłą m przez głowę XD ) . Zapytałem się jej co to jest , a ona odpowiedziała że to gra .
Zapytałem się czy to jakaś gra muzyczno rytmiczna ( bo z reguły tego typu gry mają różne dziwne efekty wizualne ) i zapytałem się chyba coś w stylu " czy to jakaś wizualizacja muzyki ? " , na co mi odpowiedziała , " Nie , to są pociski " , na co za reagowałem " ??!! O_o " ,
po czym zapytałem się jeszcze " a jak ta gra w ogóle się nazywa ? " , na co przed powrotem do gry odpowiedziała jednym słowem
- " Touhou"
Później po konwencie jednak jakoś z głowy mi to wyleciało , do końca października 2009 kiedy na konwencie Porytkon 3 1/4 w rozpisce atrakcji znalazłem panel o Touhou , prowadzony przez niejakiego Kreton'a .
Kiedy przeczytałem ten opis w rozpisce nagle w głowie zaczęło mi się coś kojarzyć , lecz nie wiedziałem konkretnie co .
Mimo wszystko kierowany tym odczuciem postanowiłem pójść na ten panel by dowiedzieć się " co to właściwie jest to całe ' Touhou ' " ;
niestety , kumpel z którym miałem na ten panel iść mocno się spóźnił , dlatego przyszedłem na niego w połowie , akurat w momencie kiedy Kreton mówił o pachach Reimu xD .
Widząc , że się spóźniłem postanowiłem poczekać trochę dłużej , żeby w końcu dowiedzieć " co to u licha jest " .
Niestety , dalej było jeszcze gorzej , gdyż zaczęły być puszczane flashe , łącznie z " OverDrive " i " OD:Remix " >_<
Kiedy mój umysł był już wystarczająco zlansowany , prowadzący powedział
" A teraz zademonstruję wam replay z extra stage "
- " O , to chyba będzie wreszcie gra " , pomyślałem
Zobaczyłem ... gigantyczną liczbę pocisków oraz kosmiczną liczbę punktów , co komentowałem tylko " ... O_o "
Następnie usłyszałem chyba " teraz rozpocznie się walka z boss'em "
Pomyślałem że pewnie coś ciekawego więc ponownie skupiłem się na ekranie .
Kiedy zaczęły się fraktale z pocisków , nagle skojarzyłem w myślach " ej , przecież to to samo w co grała SeNe na Piernicu ! "
Niestety chwilę później prezentacja gry nagle się skończyła , gdyż wyskoczył bluescreen i grę szlak trafił :P ( jak się później okazało , gra puszczona była na laptopie SeNe ;) )
Niemniej nie zniechęciło mnie to do zainteresowania się tematem , gdyż pod koniec panelu kto chciał mógł dostać kopię EoSD ( w tym ja ^^ ) i jakiś czas po konwencie zacząłem w tą grę grać w domu .
Sytuacja trochę się zmieniła wraz z początkiem nowego roku , gdyż w połowie stycznia 2010 kupiłem nowy komputer i choć zawartość starego dysku zgrałem na nowy , to o grze na jakiś czas zapomniałem ( gdyż grałem bez wiedzy o czymś takim jak hitbox czy tryb focus ) .
W końcu , na przełomie marca i kwietnia 2010 znalazłem płytkę z grą , gdzie zapisałem adres strony , jej poświęconej .
Zastanawiając się czy ciągle ona jest wszedłem na nią oraz odkryłem że ma forum .
Żeby nie wyjść na noob'a , pomimo posiadanego konta posty pisałem bardzo sporadycznie , gdyż postanowiłem sobie że stanę się aktywnym użytkownikiem " jak przejdę wszystkie części " ( cóż ... do tego nadal mi " trochę "brakuje :P )
Niestety matury w okresie wiosennym skutecznie ograniczyły mi czas jaki chciałem poznać na poznanie gier z Touhou , na który postanowiłem zacząć poświęcać więcej czasu ( łącznie z większą aktywnością na forum ) po namowie chyba Kretona na Niuconie 2 .
Niestety znów los chciał inaczej , gdyż pomimo że w międzyczasie poznałem Touhou 1do 5 , a także 7 i 7.5 , to wielki crash forum i wiążące się z tym skasowanie 99.9 % moich postów sprawiło że choć grałem ( rzadziej ale jednak ) w Touhou , oglądałem fanarty , doujinshi , remixy , fan- made gry flashe czy anime -can to wolałem nie pisać na forum , a tylko cicho czytać komentarze ( co spowodowane było też tym że zapomniałem hasła a nie chciało mi się go przypominać ^^' ) aż do czasu Spodka pod koniec lutego w Katowicach kiedy po rozmowie z Kretonem odzyskałem motywację i postanowiłem wrócić na forum oraz poświęcać więcej czasu Touhou .
Zaraz po powrocie do domu postanowiłem przypomnieć hasło po czym powróciłem do aktywności na forum :) .