Q: O co kaman ?A: Zaczęliśmy uzupełniać stronę - a dokładniej karty zaklęć o video jak zaliczyć takowe. Jest to dla was szansa na zdobycie specjalnego osiągnięcia - "Spell Caster", które zdobywa poziomy.
Q: Ile poziomów ma osiągnięcie ?A: Dziewięć. Wartości powyżej poziomu piątek będą ogłoszone jak się zastanowię.
Spell Caster I - Akceptacja 1 zgłoszenia.
Spell Caster II - Akceptacja 10 zgłoszeń.
Spell Caster III - Akceptacja 50 zgłoszeń.
Spell Caster IV - Akceptacja 125 pięciu zgłoszeń.
Spell Caster V - Akceptacja 300 zgłoszeń.
Spell Caster VI - Akceptacja 750 zgłoszeń.
Spell Caster VII - TBA
Spell Caster VIII - TBA
Spell Caster Ultimate - TBA
Q: Gdzie muszę wykonać replay ?Przyjmijmy zasadę, że jeśli gra posiada Trening Zaklęć - to replay winien pochodzić z tego trybu.
Gry posiadające trening zaklęć (lub działające na tej samej zasadzie):
Imperishable Night
Ten Desires
Double Dealing Character
Shoot the Bullet
Double Spoiler
Impossible Spell Card
Z gier innych niż wymienione nagrywamy replay z normalnego przejścia, lub z trybu Treningowego. Możliwe też jest (w szczególnych przypadkach) podesłanie replaya z gier wymienionych powyżej jeśli udało nam się złapać kartę w jakiś konkretny sposób i może być ciężko to powtórzyć.
Q: Mamo! Bo [user] wysłał już tą kartę, a ja umiem ją przejść inaczej!A: Hehe. O to chodzi! Niektóre karty można przejść na różne sposoby - dlatego do każdej karty może być przypisane kilka plików, ale... Obowiązuje pewna zasada - jeden user nie może podesłać dwóch replayów do tej samej karty.
Q: Czyli co ? Mogę podesłać tylko jeden replay na kartę ?A: Sieg Hail NO ((c) Epic Rap Battle of History)! Możesz podesłać więcej replayów do tej samej karty - wówczas wybierany jest ten najlepszy. Pierwszeństwo mają wyczynowe.
Q: To co ? Jak to w ogóle ma być ?A: Przykład:
Kreton - metoda przejścia karty X.
h-collector - alternatywna metoda przejścia karty x
Red_Fedora - inna alternatywna metoda przejścia karty x
Losik - wyczynowa metoda przejścia karty x
Q: Ok, więc co mam podesłać ?A: Plik replay. For Holy Madoka's Sake - max 5 replayów per post. Rly, za dużo na raz opóźni proces i spowoduje ogólne zniechęcenie. I nie popędzajcie. A i spakujcie to dla łatwiejszego pobrania.
Q: Ok, masz repek. Co dalej ?A: Nic. Czekasz, aż pojawi się na stronie. Trwa to od jednego dnia do nieskończoności (kiddin').
Q: Co z tego mam ?A: Prócz osiągnięcia - wszystkie dane pobrane z replaya - tj. Punkty, Graze, Karty Zaklęć - są dopisywane do twoich osiągnięć lifetime!
Przypominam iż w StB, DS, MoF i GFW Graze nie jest naliczany.
Q: Stop kiddin' faggot. Lista się nie aktualizuje!A: Owszem. Aktualizuje się nowa - specjalnie do tego celu założona zakładka w osiągnięciach lifetime.
Q: Jak liczone są punkty do osiągnięć lifetime dla gier nie posiadających Treningu Zaklęć ?A: Graze wyliczany jest z prostego równania: x - y gdzie x = ilość graze przed rozpoczęciem zaklęcia, y = ilość graze po jego zakończeniu. Wychodzi ujemna liczba, ale to nie ma znaczenia.
Punkty natomiast - brane są z bonusu za kartę. Możliwe jest też w przypadku PCB zdobycie od razu osiągnięć Double Scorer, Tripple Scorer i Quadra sKill.
Q: Mogę podesłać cokolwiek z zaklęć które już są złapane ?A: Owszem, jeśli jest to alternatywna lub wyczynowa metoda przejścia.
Q: A, to mogę double pościć ?A: Tripple, Quadra, Penta, Sexta itd też. Wszystkie zamknięte posty lądują w archiwum.
Q: Ok, wziąłeś mój replay. Skąd ludzie będą wiedzieć, że mam większego e-peniora (czyt. że mój replay został użyty) ?A: Na video, w prawym górnym rogu wyświetlana jest nazwa użytkownika, który podesłał replay.
Q: Czy dziewczyny mają jakieś specjalne przywileje z racji podsyłania replayów ?A: No, mają cycki, nie ? Nie wystarczy im ?
Standard 2hu vs Side 2hu ?A: W normalnych grach - Tj. EoSD, PCB, IN, MoF, SA, UFO, TD, DDC, LoLK (i późniejsze) wyróżniamy 3 typy zaklęć - Zwykle (aka normalne przejście), Alternatywne (inna opcja normalnego) i wyczynowe.
W EoSD dodatkowo do każdego zaklęcia przypisane będą video zależnie od poziomu trudności.
W StB i DS - Tylko zwykłe przejście i alternatywne, ale w DS oddzielne video dla Ai i oddzielne dla Hatate.
W ISC tylko zwykle przejście i no-item clear.
Przypominam, że każdy user może podesłać wiele replayów do każdego zaklęcia, ale tylko 1 (słownie: Jeden) przejdzie. Pierwszeństwo mają wyczynowe.
Q: Wyczynowe przejście ? Czyli jakie ?A: Każde, które nie jest zwyczajne. Wyczajenie safespota, nie ruszanie się, kręcenie się wokół bossa... The Only limit - is your imagination (and game rules).
Q: Jak wybierane są przejścia Wyczynowe ?A: Prawdę mówiąc - zależy to od mojego widzi-mi-się. Ogółem zaliczane są do tego wszystkie safespoty, spinnery itp. No movementy od dnia 17.08.2016 traktowane są raczej jako zwykłe przejścia (z wyjątkami) gdyż zrobienie ich wymaga zaledwie szczęścia i odrobiny cierpliwości.
Q: Zdefiniuj alternatywne ?A: No rany. Przejście inne niż przedstawione na aktualnie wgranym replayu. Polecam zobaczyć
Kartę 92 w Ten Desires.
Q: Dzie mam wgrać replay ?A: Możesz nawet na księżyc jak umiesz. A na poważnie - preferowane strony to mediafire, mega lub googledrive.
Q: Jak wygląda sprawa po Recuount'cie (16.08.2016) ?Każda karta to 1. Jeśli któraś z kart w bazie ma normalne przejście, wyczynowe i alternatywne doliczane są do licznika graczy, ale nie gry. Jeśli karta nie posiada normalnego przejścia, ale ma wyczynowe, jest ono liczone do licznika gry (Normalne potem do licznika gry nie jest dopisywane, ale jeśli brakuje normalnych gra nie posiada oznaczenia ukończenia).
Q: Mam inne pytanie. What do ?A: Pisz. Post zostanie niezwłocznie usunięty, a pytanie i odpowiedź dodane do tego posta.