tl;dr
-Czy znacie jakieś dobre ćwiczenie na wyrabianie sobie koncentracji/refleksu/ogarnięcia większego obszaru na ekranie?
Dużo grać w Touhou. xD No, seriously. Gram w Touhou już przeszło dwa i pół roku i mój refleks oposa pozostał refleksem oposa, koncentrację mam na poziomie głównej bohaterki K-ONa, a największy obszar ekranu, jaki potrafię komputować podczas gry, wynosi (żeby nie skłamać) coś około centymetra kwadratowego. Nie mniej jednak mogę się pochwalić niemałą już listą achievementów. Bo być może skill, zręczność i takie tam są w th ważne, ale dla mnie priorytet ma raczej obcykanie plansz i zapamiętanie patternów oraz cierpliwość, duże jej pokłady (SA extra wkurwiało mnie bite pół roku, a po clearze miałem jakieś 150h grania z tego jednego poziomu xD ). Wiem, że średnio odpowiedziałem Ci tym na zadane pytanie, ale jakoś poczułem się zobowiązany wtrącić swoje trzy grosze.
-Czy opłaca się najpierw przejść grę na easy a potem na normalu (jak na razie easy nie odpalałem ani razu)
Są różne szkoły. Według niektórych warto, bo w ten sposób ogarniesz mniej więcej, co, gdzie, kiedy i jak, a na easy clear będzie mniej wymagający, przez co potem clear na normalu będzie tylko kwestią lekkiego podniesienia poprzeczki (a przynajmniej ja tak rozumiem stanowisko tych, co stoją za tą opcją). Ja jednak jestem zdania, że lepiej grę pociskać z grubej rury. Easy w tołciach jest zazwyczaj naprawdę easy, a jako takie wyzwanie pojawia się dopiero na normalu. Jeśli przejście gry jest dla Ciebie czymś wymagającym wyzwania, nie radzę zaczynać od easy. Jeśli liczy się tylko achievement - próbuj, zawsze to jakaś droga na skróty.
-Czy ktokolwiek mógłby podzielić się doświadczeniami z grą na padzie i czy różni się ona znacząco od gry na klawiaturze
Ujmę to tak: mając jako takie ogarnięcie w Touhou, a grając ciągle na klawiaturze, spróbowałem kiedyś PCB normal na padzie. Nie mogąc dojść do Cirno, rzuciłem go w kąt i już nigdy więcej na padzie w th nie zagrałem. Ale to akurat kwestia preferencji i przyzwyczajenia - jeśli na codzień częściej używasz pada, być może będzie Ci na nim łatwiej. Ale z tego co się orientuje generalnie panuje przekonanie, że w th gra się raczej na klawikordzie.
-Jaką klawiaturę do gry moglibyście polecić?
Broń Boże bezprzewodową - lagi i wyczerpujące się baterie podnoszą poprzeczkę o poziom do góry. Extra czasem nie da się tym przechodzić. Wiem z autopsji, bo zawsze grałem na bezprzewodowej, aż jej nie zniszczyłem, a później przez chwilę pocinałem na jakimś rupieciu podłączanym jeszcze na stare złącza. Zanotowałem przy tym natychmiastowy wzrost skilla o jakieś 150%. Teraz, głupi, nadal gram na bezprzewodowej (bo tamten model mi się jednak spodobał i kupiłem se identyczny xD ), ale jeśli nie przeszkadzają Ci kable, a zależy Ci na jakości grania, daruj sobie model bezprzewodowy i zainwestuj w cokolwiek podłączanego kablem do peceta.
-Czy na stronie/forum istnieje jakiś słowniczek żargonu Touhou'owego?
Lurk more.
-Jaką strategię obrać do EoSDa aby zaliczyć na 1cc?
Przede wszystkim ogarnąć spelle Patchouli dla jednej opcji. Cisnąć dużo razy practice stage (zwłaszcza 4. i 5.). No i... grać, grać, grać do upadłego. Nie ma magicznego sposobu, każdy musi dojść samemu do swojego pierwszego 1cc. Zobaczysz zresztą, że jak nabierzesz wprawy i zbierzesz parę achievementów, będziesz się jeszcze śmiał z repka ze swojego pierwszego 1cc. Kwestia czasu, weź to na spokojnie i po prostu graj. Skill przyjdzie sam, a z nim - osiągi.
Powodzenia i pozdrawiam.