ULUBIONY / NIELUBIANY TEMAT MUZYCZNY EXTRA BOSSA1.
Hartmann's Youkai GirlJest przegenialny. Fantastycznie oddaje klimat szaleństwa i chaosu jaki panuje podczas bitwy z Koishi. Sam muzykalny nie jestem i nie wiem jak to dobrze opisać, ale ta muzyka jest psychiczna. Efekt jest wzmocniony kilkukrotnie gdy się widzi te serduszka latające po ekranie, co od razu kojarzy się ze złamanym sercem. I jeszcze to przygotowanie przed walką w postaci last Remote... boskie.
2.
U.N. Owen was Her?Jedni mówią, że jest overrated. Ja mówię, że na to uwielbienie zasługuje. Ten kawałek jest wart tego, żeby go wielbić. Jest rzeczą niemożliwą, żeby ludzie, którym się to podoba mieli złe serca. Szaleństwo z dziecięcą nutą. Makabra w klimacie zabawy. EPICKIE.
3.
NecrofantasiaJest po prostu świetne. Klasa sama w sobie, choć często odnoszę wrażenie, że ZUN za dużo tutaj nawalił i zbyt się nakręcił przy remiksowaniu themki Ran.
4.
Heian AlienO, to jakie mistrzowskie w swoim wykonaniu, choć to zupełnie nie mój klimat. UFO i jedna wielka niewiadoma. Jeśli jest coś co wywołuje dreszcze, a nawet ma coś z grozy, to ten utwór sprawdza się znakomicie. A do Nue pasuję wręcz idealnie, tak powinna brzmieć melodia jednej wielkiej tajemnicy.
5.
Native FaithDynamiczne i radosne. Cholernie mi się podoba.
6.
Futatsuiwa from SadoBardzo przyjemne w słuchaniu, szczególnie jak się widzi ten folwark zwierząt. Klimat dziczy \m/
7.
Magus NightMelodia jakaś tam super nie jest, ale bardzo ją lubię za mocne dźwięki i przytłaczający klimat epickości i wyzwania. Bardzo solidny kawałek.
8.
Reach for the Moon, Immortal SmokeJak na walkę z ex-bossem kompletnie się nie nadaje. Bardziej pasuje na themkę jakiegoś środkowego stage'a. Sama muzyka jest jako taka, nigdy za nią nie przepadałem. reach for the Moon tylko w aranżacjach.
REIMU CZY MARISA I DLACZEGOUwielbiam obie, zarówno Reimu jak i Marisa to zajebiste główne bohaterki, ale od zawsze wolałem Zwyczajną Czarownicę.
MarisaRadosna i zadziorna, szczera i ciężko pracująca, mądra i oczytana, odważna ale nie lekkomyślna, cwana ale nie tchórzliwa, silna i dumna, ale nie pyszna. Po prostu idealny balans świetnego charakteru, którego nie można nie kochać. I co najważniejsze: posiada najwspanialszy uśmiech w całym Gensokyo. Uwielbiam ją za to, że jest dziewczyną pełną pasji: kocha zarówno swoją magię, kocha ją studiować, kocha swoją chatkę, kocha kraść i pozwalać innym męczyć się z nią. Wie kiedy wyciągnąć rękę do przeciwnika, bo zdaje sobie sprawę, kiedy w jego sercu tak naprawdę nie ma zła (np. Flandre). Następnie - jest piękna. Długie blond włosy prezentują się bosko, ale jeszcze lepszy jest ten mały warkoczyk na boku. Dodaje jej bardzo osobistego i niepowtarzalnego uroku. Pomijam, że ma kształty jak należy, bo ZUN brzydkich dziewczynek nie rysuje xD Oraz strój i akcesoria: tiara pod którą kryje się butelka sake, bardzo ładny strój w najróżniejszych kreacjach, miotła oraz MASTER SPARK i magia gwiazdek. Podsumowując: Mariso, jesteś NIESAMOWITA. Od prawie dwóch lat bardzo mocno siedzi w moim top3 postaci Touhou i prawdopodobnie nigdy go nie opuści.
Ale
Reimu do dzisiaj siedzi w moim top10, ew. top12 w zależności od humoru na konkretny dzień. Reimu to takie przeciwieństwo Marisy, ale nigdy w złym znaczeniu. Nie bez powodu są przedstawiane jako ying i yang. Reimu to strażniczka i kapłanka, a wraz z nią przychodzą obowiązki, które formują inny charakter. I tak mamy bohaterkę, która ma silne poczucie obowiązku, lojalnie wykonuje to co czego została powołana i nie przebiera w środkach. I uwielbiam jak to kontarstuje z jej wrodzonym charakterem, jej rozbrajające lenistwo, niechęć do wszelkiego wysiłku i niezdolność do odmawiania jest przeurocza. Oraz ta miłość do własnej świątyni, nieznośna biedota i mania na punkcie dotacji. Zaiste boska dziewczyna, z nieba zesłana. Dla przyjaciół dobra i kochana, nie zawaha się uszczypnąć innych w policzek by się opamiętali czy wręcz dac innym kuksańca, a dla wrogów bezlitosna. Strasznie lubię gdy włącza jej się chamski tryb i pruje przed siebie przez chordy przeciwników, nieraz szczerze pokazując swoje rozdrażnienie, irytację czy wręcz pogardę. A potem ci pokonani i tak odwiedzają jej świątynię by się zaprzyjaźnić :D "Przyszliście taki kawał drogi dla mnie? To wspaniale, wyeksterminuję was na miejscu. Dwie pieczenie przy jednym ogniu" <- EPIC :D Poza tym, jak jej nie lubić, kiedy dziewczyna szczerze PŁACZE gdy zniszczono jej świątynię i krzyczy na okrutność świata. Taki z niej słodziak :3 Z pozostałych rzeczy: strój bardzo mi się podoba, jest taki oryginalny jak na strój miko szczególnie te rękawy są fajne. Oraz kokarda. Wielka i urocza. I nic dziwnego, że dziewczyna zrodziła armpit fetish, kiedy normalnie kobiety odsłaniają nogi nosząc mini czy piersi wybierając dekolt by wyglądać atrakcyjnie, a ona pokazuje światu i chodzącym po nim mężczyznom swe cudowne jędrne ogolone powabne i kuszące PACHY. Waki miko Reimu, sora wo tobi~ Z mocy to taki klasyk, są zbalansowane i standardowe. Na tle innych dziewczynek i ich najróżniejszych dziwacznych powerów Reimu przypomina mi Freezera na tle innych bohaterów DBZ. On miał swoje promienie, dyski i ogniste kule, Reimu ma bariery, bordery, homingi, igły i Fantasy Seal. Podsumowując: KOCHAŁBYM. Całą duszą. Rakuen no suteki na miko yo.
ULUBIONA GRA - SOUNDTRACKEch, znów muzyka. Ciężko mi się o tym wypowiedzieć, kiedy każdy utwór od zawsze oceniałem osobno. A każdy OST w każdej gre należycie spełnia swoją rolę. Niech może więc zadecyduje o tym lista ulubionych kawałków
Osobiście sam jestem zażenowany ilością copypasty więc wrzuciłem w spoiler.
SA:
- Last Remote
- Solar Sect of Mystic Wisdom ~ Nuclear Fusion
- Hartmann's Youkai Girl
- Satori Maiden ~ 3rd eye
- Heartfelt Fancy
- Hellfire Mantle
- Green-Eyed Jealousy
PCB:
- Bloom Nobly, Ink-black Cherry Blossom ~ Border of Life
- Border of Life
- Necrofantasia
- A Maiden's Illusionary Funeral ~ Necro-Fantasy
- Eastern Mystical Dream ~ Ancient Temple
- Hiroari Shoots a Strange Bird ~ Till When?
- The Doll Maker of Bucuresti
- The Fantastic Tales from Tono
- Doll Judgment ~ The Girl who Played with People's Shapes
- Ghostly Band ~ Phantom Ensemble
EoSD:
- U.N. Owen was Her?
- Septette for a Dead Princess
- Lunar Clock ~ Luna Dial
- Locked Girl ~ The Girl's Secret Room
- Beloved Tomboyish Girl
- The Centennial Festival for Magical Girls
IN:
- Maiden's Capriccio ~ Dream Battle
- Love-colored Master Spark
- Cinderella Cage ~ Kagome-Kagome
- Lunatic Eyes ~ Invisible Full Moon
- Plain Asia
- Deaf to All but the Song
- A Soul that is Red, like a Ground Cherry
- Voyage 1969
- Gensokyo Millennium ~ History of the Moon
- Flight in the Bamboo Cutter ~ Lunatic Princess
MoF:
- The Venerable Ancient Battlefield ~ Suwa Foughten Field
- Native Faith
- Faith Is for the Transient People
- The Road of the Misfortune God ~ Dark Road
- The Gensokyo the Gods Loved
- Akutagawa Ryuunosuke's "Kappa" ~ Candid Friend
- Fall of Fall ~ Autumnal Waterfall
- The Youkai Mountain ~ Mysterious Mountain
SWR:
- Broken Moon
- Catastrophe in Bhava-agra ~ Wonderful Heaven
- Vessel of Star ~ Casket of Star
- Septette for the Dead Princess
- Locked Girl ~ The Girl's Secret Room
- Flowering Night
- Lunatic Eyes ~ Invisible Full Moon
- Bhava-agra As Seen Through a Child's Mind
- Drunk as I Like
- Flawless Clothing of the Celestials
- Skies Beyond the Clouds
- The Ground's Color is Yellow
UFO:
- Emotional Skyscraper ~ Cosmic Mind
- The Tiger-Patterned Bishamonten
- Heian Alien
- At the End of Spring
- Beware the Umbrella Left There Forever
- Interdimensional Voyage of a Ghostly Passenger Ship
- Captain Murasa
TD:
- Ghost Lead
- Rigid Paradise
- Desire Drive
- Old Yuanxian
- Futatsuiwa from Sado
Wygrywa SWR, 11 utworów. Co się dziwić, bogata płyta i w większości remiksy z poprzednich części, w tym wielu moich ulubionych kawałków :P
Drugie miejsce jednocześnie PCB i IN, po 10 utworów. Aż sam się zdziwiłem, ale teraz zauważyłem, że tutaj ZUN wysmerfił zarówno przezajebiste themki bossów jaki i stejdżów.
Trzecie miejsce MoF, 8 utworów. Imo powinno być kolejne drugie.
Czwarte miejsce, SA i UFO, po 7 utworów. Warto dodać, że z tych dwóch gier te dobre są wyjątkowo zajebiste.
I piąte miejsce, EoSD i TD, po 6 utworów. Ale patrząc po swoim guście i biorąc pod uwagę fakt, że ZUN odwalił ogromną kaszanę tworząc beznadziejne kawałki na 5ty i 6ty stejdż do TD, zarówno na randomy jak i na bossy, TD umieszczam na szarym końcu.