No właśnie ja nie patrze tylko na late.
Ja nie patrze w ogóle na late gdyż wiem że Flan nie ma czegoś takiego.
Patrze w 80% na early i 20% na mid.
Catrio jest dobre na początku jeśli walczymy z kimś kto ma sporo życia o tym sam pisałem wcześniej.
Mimo tego jeśli nie ma tej różnicy to sprawa wygląda inaczej.
Zdaje mi się że ty nie widzisz problemu tych interceptów.
Otóż nie staty są tu problemem bo jakby nie patrzeć 2IV na 3sp to ładny wynik.
Chodzi o koszt spella i już tłumacze czemu:
(zakładam że zaczynasz atakować od spelli wartych 3sp)
Przeciwnik niezwykle rzadko ma spelle do blocku warte 3sp.
Spell, który wziął udział w intercepcie regeneruje 1sp.
Flan musi atakować co turę by zabić przeciwnika zanim on tego dokona.
Jeśli przeciwnik wystawi coś do bloku o koszcie 1sp to w porównaniu do ciebie on nie straci many na blok gdy ty tracisz 3sp na atak.
Daje mu to możliwość bloku nie szkodząc sobie w ataku.
Flan ma drogie intercepty przez co nie mamy na początku many na atak jeśli ich używamy.
Jak już dochodzi do mid-game i stać cię na atak + blokowanie to przeciwnik posiada dużo większy zasób many również atakując co umożliwia mu aktywacje silniejszych spelii bądź uprzykrzających życiu eventów.
A teraz wyobraź sobie że przeciwnik zaczyna grę i on rozpoczyna atak.
W przypadku zaczęcia od Cranberry Trap to wszystko jest ok jeśli masz pierwszą turę, a przeciwnik nie ma nic do bloku za 1sp.
W innym przypadku sytuacja wygląda kiepsko. (choć zależy też jaki to jest bloker)
Porównajmy teraz innych glasscannonów: tanie intercepty (IV/HV/SP)| tura bez obrażeń od przeciwnika
Cirno - posiada intercepty (i to nawet niezłe) | bardzo skuteczna w unikaniu podczas early-mid
Remilia - 1/4/1 | blokada ataku, obrony przeciwnika + Muda muda muda muda HA + mocny unfocus ze spelli (no i bat transformation)
Okuu - 0/4/1 + 1/4/2 (dupy nie urywa)| -3IV od przeciwnika + Nuclear Reaction
Suika - 1/4/2 many (dupy nie urywa) | 5EV z możliwością tańszego borderu + LPC
Aya - 1/4/1 | DODGE
CHEEEEEEEN - 1/4/1 | DODGE
Marisa - 1/3/1+ 2/3/2 (dupy nie urywa) | przy niektórych spellach słabe movementy + Sturm and Drang
Flan - 1/3/1 + 2/3/2 | 4EV bądź 5EV gdy przegrywamy + Imprisonment + Bat transfo
Moim zdaniem od Flan wypadają gorzej w tych kwestiach tylko Okuu i Marisa, które w sumie działają tak samo jak Flan. (z tą różnicą że mają więcej obrażeń i życia)
Co do clocku i łącznego 4EV to ustawia Flan w nie najgorszej pozycji (choć cudowna nie jest bo płacisz za border tyle co za aktywacje, a za aktywacje też tracisz życie) więc w przypadku gdy przeciwnik ma manę na aktywacje spelli do ataku to ty wciąż nie masz czym blokować. (w early na 2 bordery ci nie starczy)
PS:
-> Balans w RSO
-> Kaguya, na która po paru latach wychodzi pierwsza skuteczna kontra (Mamizou)
-> Murasa, która nawet nie próbuje udawać, ze jest czymś innym niż counterem na Mokou
Pls...
Balans w karciankach nie opiera się na tym by nie było hard kontr na różne decki bo to jest niemożliwe do wprowadzenia.
Mamizou kontruje Kaguyę, Aya kontruje Shou, Koishi kontruje każdą przewijarę i będą/są inne decki, które będą kontrować inne.
To jest przecież w każdej karciancę. (grał ktoś kiedyś deckiem goblinów na kontrolkę w MTG hmm?)
PS2:
Domyślam się że jednak dużo więcej rozegrałeś gier Flancią i nie zaprzeczam że mogę się mylić w niektórych kwestiach (nie ma człowieka idealnego) więc proponuje przetestować twój deck przeciwko moim. Mam ich całkiem sporo i każde różnią się od siebie więc to dobry materiał do testów i potwierdzenia racji obu stron.