Przejdź do głównej treści

Aktualności

• Atak spam-botów... i po co...
    W razie problemów w rejestracji prosimy i info na IRC.
  • Rejestracja tymczasowo włączona (prosimy także o kontakt na IRC) ...

Temat: Czy polski fandom Touhou jeszcze żyje?  (Przeczytany 169 razy) poprzedni temat - następny temat

0 Użytkownicy i 1 Gość przegląda ten temat.
  • Junko
  • [*]
Czy polski fandom Touhou jeszcze żyje?
Kocham Touhou! to praktycznie moje największe zainteresowanie jakie kiedykolwiek miałam. Ale wydaje mi się, że polski fandom jest mały i do tego miał swój prime już dawno temu, kiedy mnie nawet nie było jeszcze na świecie. A bardzo szkoda ponieważ teraz czuje się jakby mnie wszystko ominęło i wszyscy się rozeszli. Naprawdę BARDZO zazdroszczę tym, który mieli kiedyś okazję np. być w jakimś touhou roomie na konwencie w jakimś 2010 czy coś. Nie mówię że ogólnie touhou umarło (bo wcale tak nie jest), ale polski fandom touhou. Wsumie to bardzo chciałabym mniej więcej znać rabbit hole / historię polskiej społeczności touhou, jak kiedyś było oraz dlaczego to forum umarło :< Ciekawość mnie praktycznie zjada, chcę wiedzieć gdzie wszyscy wyparowali i jak to się wszystko zaczęło. Geez, dlaczego nie mogłam się urodzić wcześniej...

Trochę dziwny wpis. Nawet nie wiem czy to w odpowiedniej kategorii postuję więc sorry jeżeli nie. (;^^)

Odp: Czy polski fandom Touhou jeszcze żyje?
Odpowiedź #1
>Kocham Touhou!
Ja też.
>to praktycznie moje największe zainteresowanie jakie kiedykolwiek miałam
Tak samo.
>dlaczego to forum umarło
2 powody:
1. Jak już ktoś się nauczy angielskiego to nic go na polskim internecie nie trzyma. Ja polskigo internetu nie używam wcale.
2. Serwery Discord. Z powodów których nie do końca rozumiem discord wygrał jeśli chodzi o dominacje mniejszych społeczności internetowych. Fora są zastępywanie tymi serwerami i nie mogę powiedzieć że się z tego powodu cieszę.

Odpowiedź #2
Wsumie to bardzo chciałabym mniej więcej znać rabbit hole / historię polskiej społeczności touhou, jak kiedyś było oraz dlaczego to forum umarło
Boy oh boy.
Wątpię, żeby pojawił się tu nagle ktoś skłonny streścić Ci tą historię. To jest coś do obgadania przy piwie, a z tego co pamiętam z innego wątku jesteś jeszcze podwiekiem, więc - dowiesz się, jak dorośniesz.

Btw, będzie Touhou Room na Hiwasai z końcem stycznia. To tak a'propos martwej społeczności. Fakt, w większości jest ona teraz zdominowana przez nowocio... młodych fanów Touhou, ale społeczność jako taka istnieje, mniej lub bardziej zrzeszona.

Odpowiedź #3
Fandom Touhou w Polsce dalej żyje i są cały czas organizowane co jakiś czas nie tylko sale z touhou ( Touhou Roomy ) czy nawet eventy poza konwentowe ( Touhou Piwo w Krakowie w tym roku np ) nie mniej jak powiedzieli inni z tego co widzę to forum stało się reliktem przeszłości a ponad 95% fandomu przeniosło się na servery na discordzie - co ma niestety tą wadę że nie znajdziesz tak łatwo jak wspomniane tutaj forum . A co do samej historii jeśli zapisane w archiwum wątki są dalej aktywne można znaleźć WIELE wpisów o tym jak funkcjonował fandom na przestrzeni lat szczególnie tych z okolic 2010 bo wtedy to miejsce było bardzo aktywne. No i jeśli była by możliwość złapać kogoś na żywo też polecam jednak opowieści z pierwszej ręki są najbardziej wiarygodne a takich wyjdaczy dalej można spotkać czasem na konwentach czy wspomnianych meetach.